Jordi Caballero Arquer

Jordi Caballero Arquer
Cicle Formatiu d'Educació Infantil (2n A)
Curs 2010/11 - IES Francesc Ribalta - Castelló de la Plana


divendres, 18 de març del 2011

Ens riem sense més ni menys

DINÀMICA 32: Ens riem sense més ni menys (Lidia)

Classificació de la dinàmica

Dinàmica d'expressió emocional.


Objectius de la dinàmica

  • Permetre la desinhibició i aconseguir un ambient positiu.

  • Contagiar el riure.

  • Incrementar o recuperar la salut cerebral, emocional i corporal gràcies a l'acte de riure.

  • Potenciar la cohesió del grup.

  • Estimular l'alliberament de endorfina.

  • Fomentar que el riure contribueix a aplacar la ira.

  • Contribuir a un canvi d'actitud mental així com eliminar la por i l'angoixa.

  • Potenciar l'autoestima.


Destinataris (edat apropiada)

Nens/es a partir de 5 anys, fins a adults.


Mida del grup

Tot el grup hi pot participar.


Temporalització (durada)

Uns 30 minuts.


Recursos (materials, econòmics, espacials, humans...)

Recursos Materials: No són necessaris.

Recursos Humans: Tots els membres del grup i el dinamitzador/a.

Recursos Espacials: La nostra aula, si hi ha prou espai o sinó el pati.


Desenvolupament

Per començar hem de deixar de banda la sensació de ridícul.

L'educador demanarà al grup que facin postures típiques de diferents conductes humanes, fent moviments absurds, bojos, solemnes o graciosos. L'educador, si cal, per facilitar el ritme de la dinàmica pren contacte amb diverses persones del grup (dues o tres) i els demana que quan ell els indiqui comencin a riure sense solta ni volta, rient cada vegada més fort. A continuació, l'educador farà algun senyal que tot el grup podrà sentir, i els demanarà que es riguin de riure al so d'aquest senyal; en fer un altre senyal tots s'hauran de posar seriosos. Es repeteix aquest exercici dues o tres vegades.

Després l'educador demana als alumnes que formen dues files i es posin cara a cara, els d'una fila seran A i els de l'altra seran B. Durant un minut cada A ha de fer riure al B i el B no ha de riure. El següent minut tots els B fan riure els A. No val fer pessigolles per fer riure. No val tancar els ulls per no riure.

Finalment per acabar la dinàmica, l'educador demana a les persones que formen cercles de 7 o 8 persones i els demana que cada participant pensi en una part del cos humà. Quan tots hagin pensat en aquesta part del cos, se'ls comenta ara: "cada un ha de besar-li al company de la dreta aquesta part pensada".



Avaluació

Després d'acabar la dinàmica, el facilitador orienta al grup perquè reflexionin, fent-los preguntes com les següents: que heu sentit?, Com es van sentir individualment durant la dinàmica?, com va veure o va sentir a l'altra o altres persones que van actuar ?


Observacions

Sorgeixen moltes reaccions gracioses que fan riure a riallades. Es comprova que el riure s'encomana. El sol fet de sentir les rialles, fins i tot forçades dels companys, promou que altres generen la seua de forma espontània. També s'observa que la gent no aconsegueix passar del riure a la serietat tan fàcilment, i què quan toca estar seriós l'alumnat tendeix a no moure's del lloc.

Aquesta activitat serveix també per adonar-se que no cal tenir un estat d'ànim positiu de 10 per induir una emoció agradable, no passa res perquè al principi sigui de manera artificial, l'important és desinhibir-se, deixar-se portar, divertir-se i passar una estona de riures amb els teus companys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada